De geschiedenis van verhuizingen

Na het afronden van de studie van Rob, werd het tijd om de studentenkamer beschikbaar te stellen voor een nieuwe student. De zoektocht naar een passende huurwoning leverde niets op omdat in Den Haag de toewijzing op basis van leeftijd plaatsvindt. Hierbij gaan ouderen voor. Voor het type woning waarnaar gezocht werd, krijgen gezinnen altijd voorrang. Daarom maar gezocht naar een koopwoning. Na een aantal panden bezocht te hebben heeft Margreet het zoekgebied van Den Haag vergroot naar de regio Haaglanden. Bijna was een bovenwoning in Voorburg gekocht maar daar moest te veel aan verbouwd worden en dat zagen ze niet zitten. De tweede woning buiten Den Haag was raak. Margreet heeft, zonder dat Rob het gezien had, een bod uitgebracht op de Frans Halskade 145.

Op 7 april 1997 is het koopcontract getekend en zijn Rob en Margeet de woning betrokken. Vanaf dat moment wonen ze officieel samen.
Omdat Margreet eigenlijk graag een tuin wilde stond al vast dat ze er niet zo lang zouden blijven wonen. De planning was om na vijf jaar eens te kijken wat er op dat moment te koop zou zijn. Eerder dan verwacht begon het te kriebelen. Af en toe werd er in etalages van makelaars gekeken en Rob is zelfs eens gaan kijken in een huis op het Julialaantje in Rijswijk. De hoge kosten en de benodigde inspanning voor een hoognodige verbouwing zorgden ervoor dat Rob het al snel voor gezien hield.

Jaarlijks is er in het Atrium van het Haagse gemeentehuis (het èspalèis) een woningbeurs. Projectontwikkelaars laten dan zien wat er in de komende jaren gebouwd gaan worden. Één van de projecten sprak Rob en Margeet wel aan en ze hebben hun adres opgegeven zodat ze geïnformeerd konden worden zodra de verkoop zou starten. Toen ze het eigenlijk al niet meer verwacht hadden, kwam er toch nog een brief. In de brief stond dat er een avond was waarop brochures van drie verschillende typen huizen uitgedeeld zouden worden. Op deze avond was het een gekkenhuis bij de makelaar. In dikke rijen stonden mensen te wachten op een brochure. Na een weekend studeren, was de keuze gevallen op zeven huizen uit het project van ongeveer 150 woningen. Deze zeven huizen voldeden ruim aan de gestelde criteria:
  • Grote tuin op het zuidwesten
  • Garage
  • Grote woonkamer
  • Niet te veel verbouwingen noodzakelijk

    Maandagochtend is het inschrijfformulier gefaxt en per brief verstuurd. Je kan tenslotte niet zeker genoeg zijn. Of dit de reden was, is niet bekend maar in ieder geval stond het geluk aan hun kant. Rob en Margreet kregen hun eerste keuze toegewezen!
    In oktober 1998 is het voorlopig koopcontract voor de Forelvijver 10 getekent. En vanaf dan is het wachten...

    In maart 1999 wordt de eerste paal van het project geslagen en die van de Forelvijver 10 volgt al snel. Omdat verwacht werd dat het huis tussen maart en mei 2000 opgeleverd zou worden, is in september van 1999 de Franshalskade 145 te koop gezet. Binnen een week waren er 10 mensen die een serieus bod hebben gedaan. De oplevering van de Frans Halskade is ruim genomen en de uiterste opleverdatum is gezet op 30 juni 2000. Maar je raadt het al. Het project liep uit. Het project liep zelfs zoveel uit dat gezocht moest worden naar een tijdelijke woonruimte. Gelukkig kwam net een 'anti-kraak' woning van een vriend van Margreet beschikbaar. Daarom zijn ze op 22 juni 2000 verhuisd naar de Schoolstraat 31 te Rijswijk. Om precies te zijn de kantine van voormalig Energiebedrijf Rijswijk en Leidschendam. In de drie maanden die volgden, was alle ingeburgerde luxe weer verdwenen. Zo was er bijvoorbeeld geen eigen douche of vaatwasmachine meer.

    In juni 2000 kwam de verlossende brief. De definitieve opleverdatum is op 30 augustus gesteld. Gelukkig is deze opleverdatum gehaald en is het huis volgens planning opgeleverd. De werkzaamheden voor het bewoonbaar maken waren strak ingepland. Er mocht niets uitlopen want dat had weer gevolgen voor de werkzaamheden erna. Dankzij de hulp van een aantal bedrijven en vriend Patrick de Leeuw is de strakke planning gehaald (nogmaals bedankt Patrick).

    Op 21 september 2000 zijn alle spullen van de Schoolstraat verhuisd naar de Forelvijver en vanaf dat moment wonen Rob en Margreet te Leidschendam. Uiteraard is het huis nog niet af. In de komende weken wordt onder andere de bestrating van de tuin aangelegd met hulp van neven Henk en Frans, worden 70 verhuisdozen uitgepakt, een stapel lampen opgehangen en een hoop schilderijen/ foto's aan de muur bevestigd. Wanneer het huis af is is onbekend (misschien wel nooit) maar één ding is zeker: op 11 november 2000 is het open huis.